Site Navigatie

Home
Contactgegevens
Vragen en Reacties

Para Woordenboek

Wie is Louisa

Mijn Paranormale Ervaringen

Spirituele Telefonische Consulten

Diverse Horoscopen

Aanbod Horoscopen

Geboortehoroscoop

 

Uw Sterrenbeeld

 

 * Ram

 * Stier

 * Tweelingen

 * Kreeft

 * Leeuw

 * Maagd

 * Weegschaal

 * Schorpioen

 * Boogschutter

 * Steenbok

 * Waterman

 * Vissen


Uw Chinese Teken

 

 * Rat

 * Buffel

 * Tijger

 * Konijn

 * Draak

 * Slang

 * Paard

 * Geit

 * Aap

 * Haan

 * Hond

 * Varken

 

Uw Keltische Boomteken
Uw Egyptische Teken
Uw Afrikaanse Teken

 

Relatiehoroscopen

Fun Horoscopen

Tarot

 

(C) Louisa Martin

Astrostenen

Astrostenen

Stenen A-B-C-F
Stenen G-H-I-J
Stenen K-L-M-N

Stenen O-P-R-S
Stenen T-U-V-W-Z

 

Stenen O-P-R-S

O

 

Obsidiaan

Informatie: Plinius de Oudere beweerde dat de 'Obsidiaan' genoemd werd naar een zekere Obsius die deze steen voor het eerst gezien had in EthiopiŽ. Zeer snel afgekoelde lava, die niet de tijd kreeg te kristalliseren is de basis voor de amorfe glassoort 'Obsidiaan' . 

Een bruinzwart gestreepte soort wordt 'Mahonie-obsidiaan' genoemd. Uit 'Regenboog-obsidiaan' worden prachtige stenen geslepen. Zwarte Obsidiaan met witte en grijsachtige insluitsels van sferoliet wordt 'snow-flake' of 'Sneeuwvlokken-obsidiaan' genoemd. In het westen van Amerika wordt deze 'apache-tranen' genoemd. Gewoonlijk is Obsidiaan zwart of grijs van kleur. Andere kleuren kunnen ook voorkomen en krijgen dan elk hun eigen naam. Zo zijn er onder andere violette, groenachtige en zilverachtige glanzende variŽteiten. Dit mineraal heeft een glasglans en kan gemakkelijk breken. Wanneer men een brokje tegen hete licht houdt is het donker doorschijnend. Zelfs de Sneeuwvlokken-obsidiaan kan doorschijnend zijn, ondanks de diepzwarte kleur. 

 

 

Geneeskracht: Door de aanwezigheid van silicium kan de steen helpen bij een te hoge bloeddruk. Hij gaat ontkalking tegen en bevordert het herstel van de huid na verwondingen. Hij verstevigt het skelet en de ruggenwervels. Hij ondersteunt de werking van de luchtwegen en helpt bij verkoudheid en griep. Door het element aluminium werkt de Obsidiaan goed bij problemen met het zenuwstelsel. Hij stimuleert de werking van de pancreas, de lever en de nieren. Ook verbetert hij de functie van de teelballen en de eierstokken. Het aanwezige ijzer heeft een positieve invloed bij bloedarmoede, bleekheid en pijnlijke menstruatie. Hij ondersteunt genezingsprocessen en bevordert volledig herstel. Bij bepaalde oogkwalen kan hij genezing bevorderen. Hij werkt ontspannend bij onrust en prikkelbaarheid en bevordert een goede nachtrust. Hij kikkert op bij geestelijke vermoeidheid en tekortkomingen. Hij richt de blik naar 'binnen' en scherpt het zien. Hij verheldert het spirituele leven stimuleert het gebruik van de eigen intuÔtie en is een grote steun bij meditatie en visualisatie. De Sneeuwvlokken-obsidiaan helpt goed bij staar. Draag de steen hoog aan de hals, minstens 2x28 dagen, zonder hem af te doen. Indien nodig kan men hem gerust langer dragen, maar controleer wel of hij niet is uitgewerkt. Er is een homeopathische verdunning van Obsidiaan onder de naam 'Obsidienne D8' in de handel gebracht, die wordt gebruikt om degeneratie van de wervels, vooral de halswervels met uitstralingspijn naar de hersenen en de schouders, tegen te gaan. 

 

 

***********************************************************************************

 

 

Olivijn
Informatie: De Duitse geoloog Werner gaf dit mineraal in 1790 de naam Olivijn, vanwege zijn olijfgroene kleur. Het wordt ook wel Peridoot genoemd, wat in het Arabisch edelsteen betekent. Olivijn is al heel lang een bekende en begeerde edelsteen en was een tijd lang veel waardevoller dan diamant. 

In het algemeen wordt de felgroene steen Peridoot genoemd en de olijfgroene Olivijn. Een variŽteit van Olivijn is het mooie, goudgele  Chrysoliet ('gouden steen' in het Grieks). Het is een prachtige doorzichtige of heldere olijfgroene edelsteen die goed slijpbaar is, waardoor hij vaak gezet wordt in ringen, hangers en andere waardevolle sieraden. In de natuur ontstaat uit de Olivijn een gehydrateerd ijzer-magnesiumsilicaat dat 'serpetijn' wordt genoemd. 

 

 

Geneeskracht: Door zijn samenstelling en de aanwezigheid van de elementen magnesium en ijzer heeft Olivijn een aantal goede eigenschappen. Hij helpt de energie in het lichaam te versterken en verlicht veel geestelijke problemen. Het magnesium in de Olivijn zorgt ervoor dat de calciumstofwisseling beter verloopt. Olivijn werkt goed bij kinderen die last hebben van bedwateren. Hij geeft een veel betere energiedoorstroming en werkt ontspannend bij allerlei krampen. Hij is een goede  hulp bij prostaatproblemen. Ook verbetert hij de werking van de darmen en helpt hij  bij klachten van onverklaarbare vermoeidheid. Door de aanwezigheid van ijzer werkt Olivijn gunstig bij bloedarmoede, omdat hij  de ijzerspiegel in het bloed verhoogt. Hij stimuleert een voorspoedig herstel na ziekten, operaties en de genezing van verwondingen. Olivijn kan helpen bij het omzetten van negatieve gedachten in positieve. Hij laat ons de schoonheid en de zonnekracht van het leven ervaren. Gedragen op de kleding beschermt hij de drager tegen agressieve en negatieve aanvallen uit de omgeving. Het is op alle vlakken een heel beschermende edelsteen. Hij verhoogt in sterke mate de gave van helderziendheid. Hij ondersteunt de inzichten bij het voorspellen van de toekomst. Hij versterkt het goddelijk gevoel en verhoogt de  mogelijkheden van contact met het hogere zelf. Hij geeft inspiratie en verdiept bij meditatie. Olivijn kan het beste zo hoog mogelijk aan de hals gedragen worden om de hersenen  en de geestelijke vermogens zo direct mogelijk te beÔnvloeden. Wanneer hij gedragen wordt om de darmen te ondersteunen, dan bij voorkeur direct op de navel. Gedragen op de kleding beschermt hij de drager tegen agressieve en negatieve aanvallen uit de  omgeving. Het is een edelsteen die in het haar of op het hoofd gedragen kan worden om spirituele vermogens te versterken. De naam Chrysoliet is samengesteld uit twee Griekse woorden 'khrusos' dat goud betekent en 'lithos' dat steen betekent. Deze goudkleurige steen is een variŽteit van Olivijn. Chrysoliet is doorschijnend en geelgroen van kleur. Het is een vrij zeldzame edelsteen en daardoor kostbaarder dan Olivijn. Door zijn mooie tint en helderheid wordt  hij het meest gebruikt als geslepen steen, gezet in juwelen. Deze prachtige steen wordt gevonden op het eiland Seberget in de Rode Zee maar ook in Birma, AustraliŽ, Noorwegen, HawaÔ en Arizona. Het gebruik en de eigenschappen zijn dezelfde als die van Olivijn.

 

 

***********************************************************************************

 

 

Onyx
Informatie: De naam komt van het Griekse woord 'onux' dat vingernagel betekent. Een andere benaming is Sardonyx, maar hiermee wordt de steen met witte en zwarte lijnen bedoeld, die ook wel 'Bandagaat' genoemd wordt. 

De zwart gekleurde Onyx die we hier bedoelen, heeft bijna altijd door beitsen zijn mooie zwarte kleur gekregen. Dit gebeurt door de stenen in een suikeroplossing te leggen, waarbij de suiker de poreuze steen binnendringt. Hierna worden de stenen in een warm zwafelzuurbad gelegd, dat er voor zorgt dat de suiker wordt omgezet, waarbij koolstof ontstaat dat de mooie zwarte kleur veroorzaakt. Bij deze toepassing gebruikt men de stenen met een overwegend zwarte kleur en met maar weinig witte of grijze strepen. Dit proces wordt al meer dan 500 jaar toegepast en is de manier om zuiver zwarte Onyx te verkrijgen. De steen is egaal zwart, niet doorschijnend of doorzichtig en heeft een mooie glans.

 

 

Geneeskracht: Door het aanwezige silicium stimuleert Onyx het genezen van de huid. Hij is ook een remedie tegen nagelproblemen en bevordert de haargroei. Hij helpt tegen hoge bloeddruk en een zwak hart. Hij stimuleert de energiedoorstroming in het lichaam en gaat ontkalking tegen. Hij helpt ook bij tranende ogen en hij geneest etterende wonden. Het is de aangewezen steen bij problemen met de luchtwegen en vooral bij tuberculose. Hij stimuleert de geestkracht en verdiept de gedachten. De Onyx bevordert horen en luisteren. Hij maakt serieus, geeft deemoed en volharding, bedwingt passie en maakt rustig. Zwarte Onyx sterkt het geweten, laat de mensen luisteren naar de stem van God en verhoogt de spirituele inspiratie. Het is een steen die het oplossen van karma bevordert. Hij laat verdriet en verlies grondig doorwerken en brengt tot inzicht en verlichting van de situatie, waardoor begrip en liefde de bovenhand krijgen.

 

 

***********************************************************************************

 

 

Opaal

Informatie: Het woord Opaal komt van het oude indiaanse woord 'upala' dat edelsteen betekent. In het Sanskriet betekent Opaal kostbare steen. 

Opaal vormt altijd amorfe, kogelvormige formaties met een tros-, nier- of druipsteenvorm. De kleur is per variŽteit anders. Het watergehalte van Opaal dat een aanzienlijke invloed op het kleurenspel heeft, wisselt van steen tot steen. Meestal schommelt het tussen de 3% en 13%, maar het kan ook oplopen tot 34%. Hierdoor ontstaat de prachtige en ongeŽvenaarde kleurenpracht van deze edelsteen. Al naar gelang de kleur krijgt de opaal een andere naam. Door onderzoek met speciale instrumenten heeft men ontdekt dat de structuur van Opaal bestaat uit een grote hoeveelheid bolletjes van verschillende grootte. De grote verscheidenheid aan kleuren ontstaat door de breking en reflectie van invallend licht door de bolletjes. De basiskleur kan donker of licht zijn. De prachtige kleuren die Opaal kan hebben, beslaan het hele spectrum van rood via oranje, geel, groen en blauw naar violet. Door de bijzondere patronen in het kleurenspel krijgen ze elk een andere benaming.

 

  • Dendrietenopaal; groene en gele Opalen met insluitsels die op planten lijken.

  • Edelopaal; meest begeerd en bekend vanwege zijn unieke kleurenpracht

  • Lederopaal; donkerbruin

  • Melkopaal; wit

  • Prasemopaal; groen en door nikkel of chroom gekleurd

  • Vuuropaal; oranje

  • Wateropaal; kleurloos

  • Zwarte opaal; duurste Opaal, een donkere variŽteit van de Edel-opaal met een intens kleurenspel dat tegen een donkere achtergrond goed uitkomt.

Lange tijd was zwarte Opaal per karaat kostbaarder dan diamant. Net gedolven Opaal is erg zacht, maar door het materiaal aan lucht en licht bloot te stellen, wordt het harder. Opalen vergen veel zorg en een voorzichtige behandeling bij het verwerken, zoals het zetten in juwelen, omdat ze zo broos en breekbaar zijn. Door de grote hoeveelheid silicium is het dragen van Opaal toch door velen als een gelukssteen beschouwd en daarom als amulet gedragen. Door zijn hoge watergehalte is het een echte Neptunus- en Maansteen. Omdat bij veel mensen de Neptunusenergie op een laag pitje werkt, leidt het dragen van een Opaal niet zelden tot lichtzinnige avonturen. Opaal heeft de kracht bepaalde minder gunstige aspecten in iemand te versterken, wat ook een reden kan zijn dat hij als ongelukssteen beschouwd wordt. Vooral de melkachtige witte opaal kan het gevoelsleven heel snel tot rust brengen.

 

 

Geneeskracht: De veelheid aan kleuren heeft een positieve uitwerking op alle chakra's en kan ons tot hoge geestelijke niveaus van innerlijk zien voeren. De Opaal verheft ons normale bewustzijn tot kosmisch bewustzijn, zodat we ons in ons innerlijk wezen sterker voelen en de kloof tussen lichaam en ziel kleiner wordt. Opaal is nauw verbonden met de wet van karmavervulling, waardoor het verstandig is om eerst de gedachten te louteren voordat we een Opaal gaan dragen. Wanneer deze steen niet bij iemand past, zal hij hem niet vinden, maar wanneer de juiste tijd gekomen is, dan duikt hij eenvoudig op. Een Opaal kan men beter niet dragen in combinatie met andere edelstenen, omdat er stenen zijn die het vocht in de Opaal kunnen uitputten. Het is aan te raden de Opaal af te doen tijdens het slapen omdat de werking op spiritueel gebied sterk kan zijn en iemand niet altijd volledige controle heeft over zijn spirituele leven. Een Opaal heeft veel aandacht en liefde van de bezitter nodig en wordt bij voorkeur bewaard in de nabijheid van een kommetje water, waardoor de kleurkracht van de Opaal zich kan herstellen. 

 

 

***********************************************************************************

 

 

Oranje Calsiet
Zeer positief bij genezingsproces.

 

 

 

 

 

 

***********************************************************************************

 

 

P

 

 

Parel

 

Informatie: Het woord Parel kan komen van het Latijnse woord 'perna' (mossel) gecombineerd met het Latijnse woord 'spherula' (bol). Er zijn zoutwaterparels en zoetwaterparels. De prachtige zo kenmerkende glans van de Parel is een interferentieverschijnsel dat  veroorzaakt wordt door de dunne laagjes calcium waaruit de Parel is opgebouwd. De  naam van deze glans is 'luster', de waarde van de Parel is mede afhankelijk van een goede luster. Een Parel wordt gevormd in een poging van bepaalde schaaldieren om een irritant voorwerp, zoals een stukje schelp, een parasiet of een zandkorreltje dat in de schelp is  terechtgekomen kwijt te raken. Door het voorwerp te omhullen met een afscheiding van parelmoer vormt het dier de prachtige Parel. Hierdoor ontstaan de concentrische  lagen die vrijwel uitsluitend bestaan uit over elkaar liggende plaatjes aragoniet en een  hoornachtige stof, conchine. Het resultaat is een losse of vrije Parel. Maar ze kunnen zich ook aan de binnenkant van de schelp vastzetten en worden  dan 'Blisterparels' genoemd. Een Blisterparel is meestal onregelmatig van vorm, omdat  hij van de schelp gezaagd moet worden. Daarna wordt hij bijgepolijst om de zaagsnede te verhullen. De vorm van Parels kan sterk variŽren, de meeste zijn rond, maar er  zijn peervormige die min of meer afgeplat zijn en de naam 'bouton' dragen. Er zijn onregelmatig ronde die men 'off round' noemt en er zijn geheel onregelmatige die de  naam 'barok' dragen. Parels kunnen in verschillende kleuren voorkomen en gaan van melkachtig wit via  zilvergrijs naar crŤme, goudkleurig, groenig, blauw en zwart. De kleur is sterk afhankelijk van de temperatuur en de samenstelling van het zeewater. Parels zijn uitzonderlijk hard en toch heel gevoelig voor veranderingen van de omgeving. Door de organische stof 'conchine' zijn ze onderhevig aan uitdroging wat kan leiden tot het 'verouderen' van de Parel waarbij de levensduur ingekort wordt. Er zijn Parels die honderd tot zelfs tweehonderd jaar oud zijn en er nog heel goed uitzien.  Het gewicht van een kleine Parel wordt uitgedrukt in karaat (1 karaat is 200 milligram), terwijl men bij grote Parels met 'greinen' rekent; een grein is een vierde deel van  een karaat. De grootste Parel ter wereld weegt 2420 grien, het is een barokke Parel die  de naam 'Parel van AziŽ' draagt. De grootste geheel ronde Parel weegt 111 grein en heet 'La Perle Reine'. Cultivťparel of Kweekparel. De stijgende vraag naar Parels heeft ertoe geleid dat men door een kleine ingreep in  het natuurlijke proces de aanmaak van Parels kan verhogen. Zulke Kweekparels of Cultivťparels zijn geen namaak, maar blijven een natuurproduct. Tegenwoordig vormen de Kweekparels 90% van de hele Parelomzet. Mooie ronde Parels werden voor het eerst in  1761 gekweekt door de Zweedse natuurvorser Carl von Linne. In 1893 slaagde de Japanner K. Mikimoto erin halfkogelvormige Parels te verkrijgen. Er wordt een gedraaid parelmoerbolletje in de schelp gebracht waardoor de oester aangezet wordt om epitheelweefsel te vormen waaromheen laagjes parelmoer worden afgescheiden om zo de nieuwe Parel te laten ontstaan. Dit is een precies werkje, dat vooral door vrouwen gedaan wordt: per dag kunnen zo'n 300 tot 1000 oesters behandeld worden. De geprepareerde dieren worden in zee-inhammen uitgezet zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgehaald wanneer de groeitijd van drie tot vier jaar voorbij is. De Parels worden uit de schelpen gehaald, gewassen, gedroogd en gesorteerd naar kleur, grootte en kwaliteit. De Parels die men op die manier verkrijgt, worden op de markt gebracht onder de benaming 'Mikimotoparels'. De perfecte Zoetwaterparels worden beschreven als 'maneschijn door zilveren wolken'. Ze hebben een grote waarde vanwege hun zilverwitte kleur met soms een roze glans. Zelden zijn Zoetwaterparels helemaal rond. Ze krijgen de naam Zoetwater- of Rivierparel in tegenstelling tot de Zoutwater- of OriŽntparel. In China viste men reeds 5000 jaar geleden Rivierparels. Caesar haalde kostbare Rivierparels uit Engeland. Het vissen van Rivierparels was vaak een privilege van koningen en er konden boetes en hoge straffen voor uitgeschreven worden. De schelpdieren kunnen soms wel tot 150 jaar leven, mits er voldoende zuurstof aanwezig en het water totaal zuiver is. Vervuiling heeft de Parelopbrengst overal sterk of zelfs volledig geŽlimineerd. De weekdieren worden van de bodem gehaald met een gevorkte stok of een  speciaal mes. De Noord-Europese variant wordt tot 10 a 12 cm groot en is bijna altijd ovaal. De  Mississipiparels hebben een barokke vorm. Pruimkleurige en bruine Parels komen in  Pakistan voor. Zoetwaterparels worden geregeld in sieraden verwerkt. Internationaal gezien hebben de Zoetwaterparels geen grote afzetmarkt. Er zijn enkele befaamde Zoetwaterparels zoals de 'W.H. Mooreparel' met een gewicht van 122,5 grein. De 'Eugenie' is een ronde grote zwakroze Parel met een gewicht van 93 grein. Een buitengewone schitterende Parel uit Schotland kreeg de naam 'Wee Willie' en heeft een gewicht van 44,5 grein. Biwa Parel Sinds ruim 50 jaar bestaat er een Zoetwaterparelkwekerij in het Biwameer ten noorden van Kyoto. Er wordt gebruik gemaakt van de diensten van een zoetwatermossel die bewerkt wordt zodat er Parels kunnen ontstaan. Na ťťn tot twee jaar zijn de Parels 6 tot 8 mm groot en bijna nooit rond. De natuurlijke kleuren zijn witroze, oranje, goudgeel, bruin of blauw dat vaak gebleekt worden. De kweek gebeurt op dezelfde manier als bij  de Kweekparels en de opbrengst bedraagt circa 60% van de inplantingen. De onregelmatige Parels worden verwerkt in halskettingen en meestal in de vorm van een bayadere opgemaakt. De prijs ligt beduidend lager dan die van echte Zeeparels en Kweekparels. Door het feit dat ook deze Parels in het water gegroeid zijn, hebben ze dezelfde  eigenschappen als de andere Parels. De Mallorcaparel is een imitatie die ook Vissenschubbenparel wordt genoemd. De Parel bestaat uit glas of email overtrokken met een essence gemaakt van schubben van bepaalde soorten vis, zoals de haring. De Japanse Parel bestaat uit een dunne parelmoerschil en verder uit technisch aangebrachte  componenten. Men hecht een plastic kern op de binnenkant van de schelp waarna de  mossel dit vreemde voorwerp met een dun laagje parelmoer omhult. Na de oogst wordt het plastic bolletje vervangen door een kern van parelmoer. De winning van de  parelmoerschil gebeurt in AustraliŽ, de mechanische afwerking geschiedt in Japan,  vandaar de naam Japanparel. Parels verdragen geen plotselinge temperatuurwisselingen. Nadat ze gedragen zijn  mag men ze nooit op een koude ondergrond leggen, maar altijd op een stuk stof zodat ze langzaam aan de veranderende temperatuur kunnen wennen. Ze zijn uiterst gevoelig voor schoonheidsproducten en parfum. Een Parelketting kan het beste worden bewaard op een plaats waar de vochtigheidsgraad hoog is; men kan bijvoorbeeld een bakje water zetten op de plaats waar de Parels bewaard worden. Parels kunnen gereinigd worden in lauw water met een zachte borstel en een licht sopje. Na het schoonmaken moet men ze goed spoelen om alle zeepresten te verwijderen. Het is belangrijk het Parelsnoer geregeld te laten herrijzen, zodat er geen beschadigingen of slijtplekken op de draad ontstaan. Het is ook aan te raden tussen elke Parel een knoop te maken zodat bij eventuele breuk er geen Parels verloren kunnen gaan. Parels kunnen om al deze redenen beter niet op de huid worden gedragen. 

 

 

Geneeskracht: Door de grote hoeveelheden calcium die in de Parel aanwezig zijn, is hij het ideale middel om tandbederf en ontkalking tegen te gaan. Hij kan de genezing van allerlei botbreuken bevorderen. Het is goed een parel te dragen tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Ook is hij heel effectief bij bepaalde vormen van reuma. Hij  werkt goed bij problemen met de luchtwegen en astma-aanvallen. Hij verbetert de  longfunctie en vergemakkelijkt de ademhaling. De Parel toont ons hoe we kunnen loskomen van vastgeroeste denk- en gevoelspatronen. Hij stimuleert de innerlijke groei en het besef van onze unieke mogelijkheden. De Parel is in staat sterke emotie op te slorpten, zodat iemand verlost kan worden van een groot verdriet. Door deze eigenschap zal de Parel zichzelf opofferen en eraan ten onder gaan, wat te merken is als Parels hun glans verliezen. De Parel is het symbool van inwijding en van het proces waar door opoffering een hogere geestelijke liefde bereikt wordt. Hij brengt de boodschap van transformatie in alle eenvoud en zuiverheid. 

 

 

***********************************************************************************

 

 

Peridot (Chrysoliet)

Informatie: De Duitse geoloog Werner gaf dit mineraal in 1790 de naam Olivijn, vanwege zijn olijfgroene kleur. Het wordt ook wel Peridoot genoemd, wat in het Arabisch edelsteen betekent. Olivijn is al heel lang een bekende en begeerde edelsteen en was een tijd lang veel waardevoller dan diamant. 

In het algemeen wordt de felgroene steen Peridoot genoemd en de olijfgroene Olivijn. Een variŽteit van Olivijn is het mooie, goudgele  Chrysoliet ('gouden steen' in het Grieks). Het is een prachtige doorzichtige of heldere olijfgroene edelsteen die goed slijpbaar is, waardoor hij vaak gezet wordt in ringen, hangers en andere waardevolle sieraden. In de natuur ontstaat uit de Olivijn een gehydrateerd ijzer-magnesiumsilicaat dat 'serpetijn' wordt genoemd. 

 

 

Geneeskracht: Door zijn samenstelling en de aanwezigheid van de elementen magnesium en ijzer heeft Olivijn een aantal goede eigenschappen. Hij helpt de energie in het lichaam te versterken en verlicht veel geestelijke problemen. Het magnesium in de Olivijn zorgt ervoor dat de calciumstofwisseling beter verloopt. Olivijn werkt goed bij kinderen die last hebben van bedwateren. Hij geeft een veel betere energiedoorstroming en werkt ontspannend bij allerlei krampen. Hij is een goede  hulp bij prostaatproblemen. Ook verbetert hij de werking van de darmen en helpt hij  bij klachten van onverklaarbare vermoeidheid. Door de aanwezigheid van ijzer werkt Olivijn gunstig bij bloedarmoede, omdat hij  de ijzerspiegel in het bloed verhoogt. Hij stimuleert een voorspoedig herstel na ziekten, operaties en de genezing van verwondingen. Olivijn kan helpen bij het omzetten van negatieve gedachten in positieve. Hij laat ons de schoonheid en de zonnekracht van het leven ervaren. Gedragen op de kleding be schermt hij de drager tegen agressieve en negatieve aanvallen uit de omgeving. Het is op alle vlakken een heel beschermende edelsteen. Hij verhoogt in sterke mate de gave van helderziendheid. Hij ondersteunt de inzichten bij het voorspellen van de toekomst. Hij versterkt het goddelijk gevoel en verhoogt de  mogelijkheden van contact met het hogere zelf. Hij geeft inspiratie en verdiept bij meditatie. Olivijn kan het beste zo hoog mogelijk aan de hals gedragen worden om de hersenen  en de geestelijke vermogens zo direct mogelijk te beÔnvloeden. Wanneer hij gedragen wordt om de darmen te ondersteunen, dan bij voorkeur direct op de navel. Gedragen op de kleding beschermt hij de drager tegen agressieve en negatieve aanvallen uit de  omgeving. Het is een edelsteen die in het haar of op het hoofd gedragen kan worden om spirituele vermogens te versterken. De naam Chrysoliet is samengesteld uit twee Griekse woorden 'khrusos' dat goud betekent en 'lithos' dat steen betekent. Deze goudkleurige steen is een variŽteit van Olivijn. Chrysoliet is doorschijnend en geelgroen van kleur. Het is een vrij zeldzame edelsteen en daardoor kostbaarder dan Olivijn. Door zijn mooie tint en helderheid wordt  hij het meest gebruikt als geslepen steen, gezet in juwelen. Deze prachtige steen wordt gevonden op het eiland Seberget in de Rode Zee maar ook in Birma, AustraliŽ, Noorwegen, HawaÔ en Arizona. Het gebruik en de eigenschappen zijn dezelfde als die van Olivijn.

 

 

***********************************************************************************

 

 

Pyriet

 

 

 

 

 

 

 

Informatie: Pyriet betekent vuursteen en is afgeleid van het Griekse woord 'pyrites' ('pry' betekent vuur). Deze naam kreeg het mineraal omdat er, als er op geslagen wordt, vonken afspringen en er een zwavelgeur vrijkomt. 

Het mineraal heeft een messinggele tot goudgele kleur met grijze reflecties en een metaalglans. Door deze mooie goudgele kleur kreeg het ook de naam 'poor men's gold'. Het oxideert gemakkelijk en verweert snel. Houd hier rekening mee, vooral wanneer er andere stenen in de buurt liggen, omdat bij het verwerkingsproces zwavelzure dampen vrijkomen die omringende stenen kunnen aantasten. Pyriet heeft insluitsels van nikkel, koper, kobalt, zilver, zwavel, tin en is soms zwak magnetisch. Het is een middelmatige geleider van elektriciteit. Pyriet vormt kubische kristallen met regelmatig gestreepte vijfvlakken. Het mineraal is doorgaans goed gekristalliseerd. Pyriet komt in veel gesteenten voor. Het mineraal is een belangrijke zwavelerts en wordt derhalve in de zwavelindustrie gebruikt. Pyrietaggregaten lijken op die van Marcasiet, maar hoewel ze dezelfde chemische samenstelling hebben, is er een verschil in hun manier van uitkristalliseren. In de praktijk is het vaak moeilijk met het blote oog het Marcasiet van het Pyriet te onderscheiden. Marcasiet komt meestal in groepen voor als dubbelkristal. Wanneer Marcasiet aan hoge temperaturen blootgesteld wordt gaat het over in Pyriet. Marcasiet komt veel voor in krijtformaties.

 

 

Geneeskracht: Door het hoge ijzergehalte zal Pyriet zeker helpen bij bloedarmoede en het herstel na een ziekte, evenals bij abnormale en pijnlijke menstruatie, bij bloedarmoede en grote vermoeidheid. Pyriet verhoogt het weerstandsvermogen en regelt de stofwisseling. De steen helpt bij hoge koorts, vooral ten gevolge van zweren en abcessen. Hij heeft ook een regulerende invloed op de werking van de darmen. Homeopathisch werkt hij sterk in op de luchtwegen en is hij een goede remedie tegen keelaandoeningen. Door zijn grote kracht verbetert hij de algemene energiedoorstroming in het hele lichaam. Het is een steen die de geestelijke vermogens versterkt, de energiedoorstroming verbetert en het denken en begrijpen positief beÔnvloedt. Hij ondersteunt de geestelijk energie-uitwisseling van een groep mensen onderling. Hij maakt intense meditatie mogelijk en versterkt de opname van kosmische energie. Pyriet wordt in homeopathische verdunning aangeboden onder de naam 'Pyrite de Fer D8'. De steen wordt aanbevolen bij infecties van de urinewegen, de blaas en de nieren. Wanneer men pendelt is het goed een brokje Pyriet in de buurt te hebben om de kosmische energiestroom te verhogen. Een brokje Pyriet kan zo sterk magnetisch geladen worden, dat hij heel geschikt is om gebruikt te worden bij handoplegging en energiegevende oefeningen. Het is altijd goed een brok Pyriet in huis te leggen op die plaatsen waar men het meest vertoeft of tot rust wil komen.

 

 

***********************************************************************************

 

 

Pyroop

Informatie: De naam komt van het Griekse woord 'puropos' dat op vuur gelijkend betekent. Dit mineraal is ook bekend onder de naam 'Boheemse Granaat'. Naar de vindplaatsen wordt hij ook op de markt gebracht onder de naam 'Kaaprobijn' en 'Arizonarobijn'.

Pyroop is donkerrood, paarsrood tot roodzwart en doorzichtig tot doorschijnend. Het  moedergesteente van Pyroop bestaat meestal uit serpetine en Olivijnhoudende gesteenten. Het zijn meestal donkere tot vuurrode korrels met een hoge glans. De kleur ontstaat door bijmenging van chroom en ijzer. Pyroop is een begeleidend mineraal in  afzettingen van diamant en komt in het algemeen in alluviale afzettingen voor. De kristallen zijn meestal zo gaaf van vorm, dat ze op gefacetteerde kogels lijken. Er hoeft alleen maar een gaatje in geboord te worden om ze als kralen te kunnen gebruiken. Grote heldere stenen worden gefacetteerd en in sieraden gezet. De laatste 200 jaar heeft men in Bohemen de Granaten in roosvorm geslepen en gezet in goedkope sieraden. Dit symmetrische patroon van het zetwerk is een merkteken geworden; deze oude  juweeltjes zijn tegenwoordig veel waard. Er bestaat nog steeds een levendige productie van deze artikelen. Tegenwoordig zijn de Boheemse Granaten zeer gewild als edelsteen. Dit komt door de mooie kleur en de sterke glans die door het slijpen nog geaccentueerd worden. Grote Boheemse Granaten zijn een uitzondering. Hij wordt meestal bol geslepen met een holle onderkant om hem doorschijnend te maken.

 

 

Geneeskracht: Pyroop heeft alle goede eigenschappen van Granaat in zich, maar door de aanwezigheid van de elementen aluminium en magnesium wordt er een aantal eigenschappen aan toegevoegd. Pyroop werkt op de energiedoorstroming van het zenuwstelsel en  zorgt voor een optimale bloeddoorstroming naar alle delen van het lichaam. Hij ondersteunt de werking van de pancreas, de lever en de nieren. Hij stimuleert het functioneren van de eierstokken en de teelballen. Hij is een goede remedie tegen oververmoeidheid. Hij verbetert de calciumstofwisseling en helpt ontkalking tegen te gaan. Hij helpt darmstoornissen op te heffen en verhindert constipatie. Hij vermindert de  pijn bij zenuwontstekingen en artrose. Pyroop helpt de verkrampte geest tot rust te komen en geheel te ontspannen. Hij geeft kracht bij zware intellectuele arbeid en voorkomt onrust en prikkelbaarheid. Hij sterkt het verstand en inspireert. Hij geeft inzicht in problemen en helpt oplossingen te vinden. Hij versterkt de intuÔtie, geeft helder inzicht en ondersteunt de zoektocht naar begrip en verlichting. Het is de steen van standvastigheid, het zoeken in occulte gebieden en het positief denken. Pyroop geeft iemand de kracht om zichzelf te zijn en zijn spirituele weg te vinden.

 

 

***********************************************************************************

 

 

R

 

 

Rhodochrosiet

 

 

 

 

 

 

Informatie: De naam komt van de Griekse woorden 'rhodon' dat roze betekent en 'khroma' dat kleur betekent. Rhodochrosiet is een rozerode edelsteen met fijne strepen, die vooral  vanwege zijn prachtige kleur gebruikt wordt voor de vervaardiging van  juwelen. Als edelsteen wordt vrijwel uitsluitend de Argentijnse Rhodochrosiet gebruikt.  Zuivere kristallen zijn heel zeldzaam. Het is een massief materiaal dat  gekenmerkt wordt door zijn typische bandenstructuur zoals de Malachiet en de Agaat.  Bij Rhodochrosiet zijn de lijntjes fijn en ingewikkeld getekend in lichtroze of wit. De steen wordt veel gebruikt voor inlegwerk, doosjes, kleine vaasjes en gesneden beeldjes. De meest gevraagde  is die met een frambozenrode kleur. De voornaamste afzetting bevindt zich in ArgentiniŽ in de buurt  van San Luis, 230 km ten oosten van Mendoza. Hier zijn in een  sedert de 13e eeuw verlaten zilvermijn oorspronkelijk van de Inca's stalagmieten van Rhodochrosiet gevormd, die van de bodem tot het plafond van de grotten gegroeid zijn. Sinds kort worden deze  prachtige doorzichtige of bijna doorzichtige kristallen geslepen en in kostbare juwelen en halskettingen verwerkt.

 

 

Geneeskracht: Door het hoge mangaangehalte heeft Rhodochrosiet een  zeer positieve invloed op ons leven in het algemeen.  De steen versterkt het hele lichaam en helpt vooral 's ochtends  om weer op gang te komen. Hij geeft verlichting bij pijn door artrose en artritis.  Ook zorgt hij voor een goede doorstroming van de luchtwegen bij aanvallen van astma en neusverstopping. Rhodochrosiet geeft vooral geestelijke steun aan mensen die om allerlei  redenen uiterst prikkelbaar geworden zijn, zoals degenen die  van nature overgevoelig zijn en daardoor teruggetrokken leven.  Hij helpt drempelvrees en andere angsten te overwinnen.  Kinderen krijgen hun levenslust, levendigheid en optimisme terug.  Verlegen kinderen worden gestimuleerd zich in de groep te manifesteren. Hij sterkt het geheugen en zorgt voor een vlotte energiedoorstroming naar de hersenen. Deze edelsteen verhoogt de creativiteit en de intuÔtie. Hij stimuleert  de energiestroom naar de zonnevlecht en het voorhoofdchakra en helpt bij meditatie. Hij beschermt mediamieke mensen en waarborgt geestelijke rust. De Rhodochrosiet kan het beste om de hals worden gedragen om de energie zo direct mogelijk aan de hersenen door te geven en de geest positief te beÔnvloeden.

 

 

***********************************************************************************

 

 

Rhodoniet
Informatie: Rhodoniet wordt ook wel 'mangaankiezel' genoemd. Het is een mangaanerts waarvan de  naam afgeleid is van de roze kleur of van het Griekse woord 'rhodon' dat roos betekent. 

Deze zachtroze steen heeft zwarte dendrietvormige insluitsels van mangaanoxide die kenmerkend zijn voor de Rhodoniet. Hij lijkt op Rhodochrosiet, maar de samenstelling  van de twee stenen is heel verschillend.

 

 

Geneeskracht: Door de grote hoeveelheid mangaan heeft de Rhodoniet de volgende eigenschappen: Hij helpt bij algemene prikkelbaarheid zonder duidelijke oorzaak. Hij geeft ondersteuning bij gevoelige en verlegen mensen die niet zo snel voor zichzelf opkomen. Hij  geeft verlichting van pijn bij krampen. De transpiratie wordt erdoor verbeterd, waardoor huiduitslag kan verdwijnen. Door de aanwezigheid van silicium helpt hij de vorming van cholesterol in goede banen te leiden. Hij verlaagt de bloeddruk. Het silicium werkt samen met het calcium aan een beter evenwicht in de kalkspiegel van het bloed. Rhodoniet heeft direct invloed op de bijschildklier en daardoor op de aanmaak van calcium in het lichaam. Hij verbetert en versterkt het geheugen. Hij ondersteunt de geestelijke processen, vooral positief denken. Hij leidt iemand naar duidelijke inzichten en laat de eigen mogelijkheden tot ontwikkeling komen. Deze edelsteen past vooral bij volwassenen en oudere personen. De Rhodoniet is ťťn  van de edelstenen die in homeopathische vorm ingenomen kan worden. Een D8-verdunning van de edelstenen is te verkrijgen onder de benaming 'Rhodoniet D8' en wordt gegeven bij lichte slaapstoornissen en slapeloosheid te gevolge van nervositeit. 

 

 

***********************************************************************************

 

 

Robijn

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie: De naam Robijn is afgeleid van het Latijnse woord 'rubilus' dat rood betekent. Zoals vele andere rode stenen werd de Robijn vroeger 'karbonkel' genoemd naar de Latijnse naam 'carbunculus' dat gloeiend betekent. 

Het moedergesteente van Robijn is vooral gedolomitiseerd Marmer, dat ontstaan is door contactmetamorfosen van Kalksteen en Graniet. Het Robijngehalte is echter gering, waardoor de winning op alluviale afzettingen winstgevender is. De steen is doorzichtig en de kleur varieert van vuurrood tot violetrood. De kleur van de Robijn licht mooi op in het zonlicht, maar ook in het licht van een gewone gloeilamp.De roodvioletgekleurde kreeg de naam 'duivenbloed' en is de mooiste en kostbaarste Robijn.Wanneer de kleur heel licht is, spreekt men ook van roze saffier, neigt de kleur meer naar violet, dan spreekt men van violette saffier. De helderrode stenen waarin zich rutielnaalden bevinden zijn het meest in trek, omdat ze een zijdeglans geven aan de stenen; deze worden meestal cabochon geslepen, om het zijde-effect tot zijn recht te laten komen. De waarde van een Robijn is afhankelijk van de helderheid van de steen en het in meer of mindere mate aanwezig zijn van insluitsels. De grootste slijpwaardige Robijn woog 400 karaat, gevonden in Birma. 

 

 

Geneeskracht: Door de aanwezigheid van het element aluminium helpt de Robijn bij problemen van de pancreas, de lever en de nieren. Hij verhelpt alle problemen met het zenuwstelsel. Hij ondersteunt de werking van de eierstokken en de teelballen, biedt grote bescherming tijdens de zwangerschap en voorkomt miskramen. Hij versterkt het hart en verhelpt pijn in het algemeen. Hij stimuleert en verbetert de doorbloeding van het hele lichaam. Door de aanwezigheid van het element chroom helpt de Robijn bij vatbaarheid voor suikerafscheiding in de urine en bij moeilijkheden met opname van vetstoffen. Hij helpt bij suikerziekte en vermindert overmatige dorst. Ook wordt hij gedragen om ontstekingen te genezen en allerlei soorten jeuk tegen te gaan. Hij verbetert intellectuele tekortkomingen, vooral bij kinderen met het syndroom van Down. Hij vermindert onrust en prikkelbaarheid en verdrijft neerslachtigheid en melancholie. Hij schenkt de drager kracht, moed en dapperheid en hij versterkt de intuÔtie en verheldert het denken. Hij symboliseert geestelijke liefde en spoort aan tot onbaatzuchtigheid en respect voor het leven. Hij staat in verbinding met Shiva, waardoor hij louterend werkt. Een Robijn draagt men het best zo dicht mogelijk op de plaats waar de energie moet doorstromen. Men draagt hem op harthoogte of rond het middel en tijdens de zwangerschap laag op de buik. Wanneer de weeŽn komen, dient men de Robijn zo vlug mogelijk af te doen om een vlotte geboorte te verzekeren en kan men de Robijn het best vervangen door een Botswana-agaat die moeder en baby tijdens het geboorteproces zal leiden.

 

 

***********************************************************************************

 

 

Rode Jaspis

Informatie: De naam wordt ontleend aan de rode kleur van deze Jaspissoort.

De rode Jaspis heeft zoals zijn naam zegt een mooie rode tot donkerrode, bruinachtige kleur. De kleur wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van het element ijzer. Meestal is de steen egaal gekleurd, maar er kunnen af en toe witte of donkere lijnen in voorkomen. Het is een compacte en massieve steen. 

 

 

Geneeskracht: Door het in de steen aanwezige ijzer heeft hij een grote invloed op een goede doorstroming van het bloed naar de organen. Hij helpt bij bloedarmoede en versterkt de bloedaanmaak in het rode beenmerg. Hij ondersteunt in hoge mate de werking van de lever en verhoogt de energie van dit orgaan. Verder helpt hij tegen alle maagkwalen, waaronder 'gewone' maagpijn. Hij bevordert een goede werking van de maag en stimuleert de spijsvertering. Hij stimuleert de genegenheid jegens andere mensen. Hij ondersteunt de bereidheid mensen in nood te helpen. Hij verhoogt de concentratie en verdrijft negatieve gedachten. Hij helpt bij het aarden. 

 

 

***********************************************************************************

 

 

Rookkwarts

Informatie: De bruine 'rookkleur' in sommige stenen in een lichte tint en in andere in een heel donkere heeft dit kristal zijn naam gegeven. Het bruin wordt veroorzaakt door de insluitsels van Limoniet (een ijzerhydroxide).

Rookkwarts groeit evenals Bergkristal in prachtige kristalvormen. Het kristal is helder doorschijnend en meestal mooi gevormd. De intensiteit van zijn kleur kan zeer verschillend zijn en loopt van heel lichtbruin naar donkerbruin tot zelfs helemaal zwart; deze laatste variant wordt 'morion' genoemd. Bergkristal dat aan radioactieve straling wordt blootgesteld, krijgt ook een bruine kleur en kan zo als vervanger van Rookkwarts dienen. Er zijn ook grijsbruine stenen die 'Cairngorm' heten, omdat ze in deze kleur veel in het Caingormgebergte in Schotland gevonden worden. Vaak hebben deze Caingormstenen insluitsels van rutielnaaldjes.

 

 

Geneeskracht: Rookkwarts heeft dezelfde eigenschappen en mogelijkheden als Bergkristal. Het is een rustgevende edelsteen; hij kalmeert wanneer men zich opgejaagd voelt en hij vermindert nervositeit. Hij biedt bescherming tegen ondoordacht handelen en hij verbindt de drager met de aarde, waardoor hij een goede talisman is in moeilijke situaties. Hij voert negatieve energieŽn af en maakt plaats voor positieve ervaringen, waardoor de geest weer helder kan werken. Door deze eigenschappen kan hij bepaalde personen van het roken afhelpen of in ieder geval helpen te minderen. Hij geeft de kracht om wensen en dromen waar te maken. Hij versterkt het verantwoordelijkheidsgevoel voor het eigen leven en de eerbied voor anderen. Hij trekt de sluier op als men geen heldere kijk meer heeft op zijn eigen toestand en daardoor vertwijfeld is geraakt. 

 

 

***********************************************************************************

 

 

Rozenkwarts
Informatie: Deze kwartsvariŽteit dankt zijn naam aan de mooie roze kleur, die ontstaat door de aanwezigheid van mangaan. De intensiteit van de kleur is afhankelijk van de hoeveelheid mangaan die in het gesteente aanwezig is. 

Rozenkwarts komt voor in twee vormen. Eťn hiervan ontstaat als kleine, goed ontwikkelde kristallen aan de buitenkant van pegmatietlagen; de kristallen groeien vaak op een basis van Bergkristal. Ze werden in deze vorm voor het eerst in BraziliŽ ontdekt in de jaren zestig. Door hun zeldzaamheid werden ze al snel een geliefd object voor verzamelaars. De andere en meest voorkomende vorm is massief en zonder uiterlijke kristalvorm. Het is vrijwel niet doorzichtig en geeft daardoor een 'wolkig' effect. De stukken vertonen meestal scheuren en barsten. De kleur gaat van vrijwel kleurloos naar heel helder- en dieproze. Het wolkenpatroon kan ontstaan door insluitsels van rutielnaalden; sommige insluitsels hebben daardoor een stervorm. Hij is als enige kwartssoort betrekkelijk bros door de vele en onregelmatige breuklijnen. De fragiele roze tint kan door blootstelling aan zonlicht verbleken en soms geheel verdwijnen.

 

 

Geneeskracht: Kleine kinderen die last hebben van buikkrampjes hebben er baat bij wanneer men de steen een tijdje op hun buikje legt. Hij herstelt het evenwicht in het lichaam en brengt orde en rust. Hij verhelpt en geneest diarree, buikkrampen en darmstoornissen. Ook kan hij helpen kleine wormen te verdrijven. Het is een steen die de geestelijke ontwikkeling op een positieve manier stimuleert. Hij werkt bedarend bij opvliegende mensen en hij helpt moeilijkheden te overwinnen. Hij herstelt het zelfvertrouwen en stimuleert tot het verbeteren van zelfkennis. Hij helpt angsten, zorgen en verdriet te overwinnen om uiteindelijk tot een goed resultaat te komen. De steen staat open voor licht en energie, zoals kinderen in vrolijke onbevangenheid openstaan om het goddelijke en spirituele te ontvangen. Hij geeft inspiratie en leiding bij meditatieve oefeningen. Hij maakt al het goede in de mens los en versterkt het zelfvertrouwen. De Rozenkwarts draagt alle goede en positieve eigenschappen van onze planeet Aarde in zich en een mooier welkomstgeschenk (geboortegeschenk) is niet denkbaar. Men legt dan een ruwe brok Rozenkwarts in het bedje van de baby, bij voorkeur aan het voeteneinde. Een Rozenkwarts kan het beste op de hals worden gedragen. Een brok Rozenkwarts in de woonkamer of op de werkplek brengt de omgeving en de mensen tot rust en zorgt voor liefdevolle omgang met elkaar.

 

 

***********************************************************************************

 

 

Rubelliet

Informatie: De naam is afgeleid van het Latijnse woord 'rubellus' dat rossig betekent. 

Rubelliet is een roze of rode Toermalijn die meestal doorschijnend tot doorzichtig is. De prachtige kleur kan ontstaan door de aanwezigheid van ijzer met mangaan maar ook van ijzer met lithium. Het verschijnsel 'pleochroisme' (als de steen in het licht gehouden wordt, zijn er twee kleuren te zien) is bij alle Toermalijnsoorten zichtbaar, wanneer men in de lengteas van de steen kijkt. Bij doorzichtige en doorschijnende kristallen is dit verschijnsel goed waar te nemen, Bij zwarte Toermalijn alleen als deze in dunne schijfjes is gezaagd. Pleochroisme is met het blote oog waar te nemen. Voor slijpers van Toermalijn is het heel belangrijk rekening te houden met deze eigenschap, vooral bij 'trappenslijpsel' omdat ze in deze slijpvorm de mogelijkheid hebben donkere kristallen lichter te maken en lichtere kristallen donkerder te laten uitkomen. Alle slijpvormen worden gebruikt; cabochon en gefacetteerd in ovaalvorm, druppelvorm en ronde vormen. De Rubelliet wordt ook gebruikt om er prachtige siervoorwerpen uit te snijden in allerlei dieren- en bloemenvormen. Stenen met een dieprode of helder roze kleur zijn vrij duur in de edelstenenwereld. Rubelliet met een vage kleur en wat insluitsels is iets minder waard, maar deze steen komt wel het meest voor.

 

 

Geneeskracht: De Rubelliet draagt alle eigenschappen en mogelijkheden van Beril in zich. Door het element mangaan krijgt de Rubelliet er een aantal specifieke eigenschappen bij; hij ondersteunt en geeft verbetering bij een krachteloos gevoel, vooral bij het opstaan. Hij verbetert neusverkoudheden en astma-aanvallen. Hij stimuleert de genezing van huidproblemen en vermindert krampen. Door de aanwezigheid van het element lithium kan niersteenvorming verminderd worden. Huidjeuk en uitslag kunnen geheel verdwijnen. Pijn door reuma kan verminderen en het slaappatroon verbeteren. Deze edelsteen ondersteunt de geest bij energiestoornissen. Hij verbetert gedragsstoornissen en humeur. Jonge kinderen met een labiel karakter en grote onrust geeft hij standvastigheid. Bij ouderen gaat het verlies van kritische geest, onverschilligheid en verminderde hersenwerking tegen. Hij helpt bij neerslachtigheid, overgevoeligheid en willoosheid. Hij leidt strijdlust in goede banen, vermindert prikkelbaarheid, verlegenheid en geheugenstoornissen. Hij versterkt het optimisme en de dynamiek. De rode Toermalijn vertegenwoordigt de hoogste ontwikkeling van het spirituele in de mens, trekt de levenskracht naar boven en brengt evenwicht. Hij stimuleert tot volledige overgave aan de liefde voor alles en iedereen. Hij versterkt het mededogen en het aanvoelingsvermogen en leert iemand van zichzelf te houden. De Rubelliet is een energiegevende edelsteen die bij voorkeur op de hoogte van het hart wordt gedragen. Ook hier geldt de regel dat bij vlekken op de huid de steen te sterke energie afgeeft en dus beter 's nachts niet gedragen kan worden. Ook kan van rode Toermalijn een tinctuur gemaakt worden, die gedronken of aan planten gegeven kan worden. De steen kan als hij uitgewerkt is scherpe kantjes krijgen. Let dus goed op, vooral wanneer hij door kinderen op de huid wordt gedragen; het is dan beter om de steen in een lapje katoen te wikkelen. 

 

 

***********************************************************************************

 

 

Rutielkwarts
Tegen bronchitis, goed voor de luchtwegen. Versterkt zwakke voeten en zwakke enkels.

 

 

 

 

 

***********************************************************************************

 

 

R

 

 

Sardonyx                                                                                                                 

Tegen pijn: op de pijnlijke plek leggen : geeft verlichting. Tegen hartziekte. Te gebruiken als hulp in het charmeren van een man. Symbool van huwelijksgeluk.

 

 

 

************************************************************************

 

 

Saffier
Informatie: De naam komt van het Griekse 'sappheiros' en betekent blauw, maar het was in oorsprong een Semitisch woord. De benaming Saffier werd vroeger gebruikt voor vele andere stenen. In de oudheid en de Middeleeuwen verstond men onder Saffier de tegenwoordige Lapis-Lazuli. Pas omstreeks 1800 werd de naam Saffier gebruikt voor de blauwe variŽteit van Korund. 

Bij Saffier is de glans heel sterk en kenmerkend voor de soort. Ook de kleur is karakteristiek en kan variŽren van lichtblauw tot een intens blauwe tint. Saffier van topkwaliteit heeft de kleur van de blauwe korenbloem. De steen is meestal doorzichtig tot doorschijnend met soms zichtbare vlekken, waarbij de kleur op de ene plaats intenser is dan op de andere. In sommige Saffieren zijn ietwat lichtere banden te zien, terwijl bij andere stenen zones van zijdeglans voorkomen. In heldere Saffieren zijn soms duidelijke sluiers of veren te zien die bestaan uit hele fijne insluitsels en kristallen van andere mineralen. Heel belangrijk zijn ook de asteristische of stersaffieren. Asterisme komt  bij Saffier zelfs vaker voor dan bij Robijn. Saffieren worden gewoonlijk ovaal geslepen, soms rond en gemengd met slijpsel. Er zijn ook wel vierkant of rechthoekig geslepen stenen. De cabochon komt nu veel minder voor dan vroeger, maar word nog wel gebruikt voor stenen met veel insluitsels of wanneer de kleur van de Saffier in smalle zones is geconcentreerd die tegen een lichte achtergrond afsteken. Stersaffieren worden meestal wel in cabochonvorm geslepen omdat op die manier de lichtinval het best tot zijn recht komt. Stenen met een gewicht van verscheidene karaat zijn niet ongewoon; veel lichtgekleurde Saffieren bereiken een gewicht van 10 tot 20 karaat en zelfs nog meer. Saffieren van edelsteenkwaliteit kunnen kleurloos zijn, maar komen ook voor in vele andere kleuren: roze, roze-oranje, geel, groen, violet en zwart. De stenen hebben een samengestelde naam met de term Saffier, voorafgegaan door de kleurnaam. 

 

 

Geneeskracht: Door de aanwezigheid van aluminium heeft hij in grote mate dezelfde eigenschappen als de Robijn. Het element ijzer voegt hier nog enkele mogelijkheden aan toe. Hij helpt bij herstel na ziekte. Hij vermindert bloedarmoede en voorkomt bleekzucht. Hij ondersteunt de werking van de baarmoeder, vooral in gevallen van pijnlijke menstruatie. Hij bewijst goede diensten bij abnormale bloeduitstortingen. Bij neusbloedingen legt men hem op het voorhoofd. Hij kan pijn door reuma en artritis aanzienlijk verminderen. Door de aanwezigheid van het element titaan ondersteunt hij de genezing van alle vormen van huidaandoeningen en voorkomt hij besmettingen. Deze edelsteen oefent grote invloed uit op de keelchakra en hij voorziet in de nodige energie om blokkades op te lossen die veroorzaakt werden door niet begrepen of onverwerkte emoties. Hierdoor werkt hij helend bij angina, keelontstekingen en andere keelproblemen. Hij geneest ook bepaalde oogkwalen. Saffier is een steen van verbondenheid, trouwe vriendschap en liefde. Hij reinigt het denken en stimuleert het positieve in de mens. Hij ondersteunt medegevoel, waarheidsliefde, verbeeldingskracht, vertrouwen en gemoedsrust. Hij herstelt de verbinding tussen voelen en denken, tussen hart en hersenen. Hij verdrijft melancholie en weert zwarte magie af. Hij maakt de gedachten rein en mild. Hij biedt bescherming en behoedt tegen valse vriendschappen. Het is een steen die het positieve beschermt en versterkt en kan waarschuwen voor naderend onheil, ontrouw en bedrog. Hij bezit de kracht van transformatie om de ziel tot hogere niveaus te verheffen. Deze edelsteen wordt gebruikt bij meditatie en is daarom de lievelingssteen van yoga-aanhangers, heiligen en genezers. Zijn heilige schoonheid zet aan tot religieuze gevoelens en aandacht voor het innerlijke leven. Het is aan te raden de Saffier op de huid en op harthoogte te dragen. Een Bergkristal kan de werking van de Saffier ondersteunen en wordt gedragen op een paar centimeter van de Saffier, maar wel op de zelfde hoogte. Een ruw brokje Saffier om het lichaam en de geest te ondersteunen heeft een heilzamere werking dan een dure geslepen steen. 

 

 

************************************************************************

 

 

Schorl

Informatie: Vroeger werd deze steen ook 'Schorliet' genoemd. De naam schijnt al heel oud te zijn en sommigen zeggen dat de term Schorl bij mijnwerkers gebruikt werd voor afval.
Schorl is meestal zwart, maar kan ook donkerbruin, groenzwart of blauwzwart zijn. De steen heeft een vrij hoog ijzergehalte. Hij is het bekendst in de kenmerkende Toermalijnkristalvorm. Het kristal heeft een duidelijke drievoudige symmetrie in zijn prismatische kristallen; evenwijdig aan de hoofdas is een strepenpatroon zichtbaar. De kristallen vormen bundels of waaiervormige groepen. Het mineraal is volkomen ondoorzichtig. Schorl is het meest verbreide mineraal van de Toermalijngroep en wordt aangetroffen in vele soorten gesteenten. Het wordt gebruikt in juwelen die bijna uitsluitend als rouwsieraad gedragen worden. Door zijn pyro-elektrische eigenschap wordt de steen veelvuldig gebruikt in de elektrotechniek of als polarisatieapparaat.

 

 

Geneeskracht: Door de aanwezigheid van ijzer is hij in staat bloedarmoede te voorkomen. Hij bespoedigt herstel na ziekte. Het aluminium in de steen stimuleert het zenuwstelsel, waardoor slapeloosheid, oververmoeidheid, onrust en prikkelbaarheid overgaan. Hij ondersteunt een goede werking van de pancreas, de lever, de spieren en de nieren. Hij verbetert de energiestroom naar de eierstokken en de teelballen en heeft daardoor een positieve invloed op de geslachtsorganen. Het aanwezige borium helpt tegen allerlei besmettingen, keelontsteking, maagslijmvliesontsteking en slechte spijsvertering. Het silicium in Schorl herstelt de huid en verhelpt problemen met de nagels en haaruitval. Hij brengt de bloeddruk in evenwicht en heeft een gunstige invloed op de  cholesterolspiegel. Hij helpt ontkalking voorkomen en verbetert problemen met de luchtwegen. Schorl heeft de eigenschap om spanningen en relativiteit af te voeren naar de aarde. Van alle zwarte stenen heeft hij de grootste geneeskracht. De Schorl beschermt tegen ongunstige invloeden uit de omgeving en herstelt het persoonlijk evenwicht. Hij geeft doorzettingsvermogen, sterkt de wilskracht en helpt tegen allerlei angsten. De steen is het symbool van eeuwigheid en onvergankelijkheid. Als rouwsieraad werd hij gedragen om het vertrouwen in een volgend leven te versterken. Hij activeert de 'meester' in iemand en leidt tot het absoluut 'zijn' in al zijn verschijningsvormen. Het is een heilige steen waarin de mens de kosmische kracht herkent en ervaart. Schorl wordt ook nog gebruikt voor een aantal andere doeleinden. Zo heeft hij het vermogen om elektrische leidingen en apparaten te ontstoren. Zwarte toermalijn of Schorl aangebracht op elektrische apparatuur voorkomt de schadelijke effecten van de straling. Zo kunnen enkele kleine kristallen in de meterkast elektrische apparaten en vooral stopcontacten ontstoren. Door in treinen, auto's, boten en vliegtuigen een Schorl te dragen kan de negatieve invloed van kunststoffen, die meestal statisch elektrisch geladen zijn, worden tegengegaan. Ook in betonnen gebouwen waarin veel synthetische materialen verwerkt zijn kunnen mensen problemen krijgen, doordat het aura verstoord wordt. Hiertoe legt men de stenen bij voorkeur in de vier hoeken van de ruimte, waarin men zich het meest bevindt of de steen kan (als sieraad) gedragen worden. Door stenen op de juiste plaatsen te leggen, kunnen negatieve aardstralen voor een groot deel verminderd worden. Schorl is ook een steen die bescherming biedt tegen alle vormen van radioactieve straling: van een rŲntgenfoto tot een ramp waarbij radioactiviteit vrijkomt.

 

 

************************************************************************

 

 

Smaragd
Informatie: De naam Smaragd komt van het Griekse 'smaragdos' en het Latijnse 'smaragdus'. In het  Sanskriet kent men de namen 'marakata' en samaraka' en in PerziŽ 'zamarad' en 'zabaragt'. Het laatste woord doet denken aan de naam van het eiland in de Rode Zee, dat  we nu kennen als St. John. Van dit eiland kwamen in de tijd van de Egyptenaren de  goudgroene stenen, die later bekend werden als Olivijn. In de oudheid werd de naam Smaragd gebruikt voor diverse soorten groene stenen die doorschijnend waren en als  edelsteen werden verwerkt. 

Smaragd geldt als de edelste van de Berilgroep, zijn kleur is zo uniek dat men deze  aanduidt als 'Smaragdgroen', zelfs buiten de mineralogie. De kristallen zijn hexagonale prisma's die in zeer verschillende grootten voorkomen. Ze ontstaan bij gesteentemetamorfose door indringend magma. De winning van deze steen gebeurt bijna uitsluitend uit het moedergesteente waar hij gegroeid is in kleine gangetjes of op de wanden van holten. De prachtige groene kleur van Smaragd komt voor in vele nuances; van lichtpastel tot zwartachtig groen. De volle, diepe kleur wordt beschouwd als de waardevolste en daardoor ook kostbaarste steen. Hij moet doorzichtig en egaal van kleur zijn en met zo weinig mogelijk insluitsels. Dit komt slecht zelden voor, want de steen heeft merkwaardige groepen kanaaltjes en andere insluitsels, zoals vloeistoffen, gasbellen, groeitekens en zelfs andere kristallen die men in het edelsteenjargon 'le jardin' noemt. Het is echter zo dat een  mooie 'jardin' een teken van echtheid is en ook gewaardeerd wordt als het 'karakter' van de Smaragd. De geliefdste Smaragd is diepgroen, die zelfs met insluitsels kostbaarder is dan een  bleke steen van nagenoeg loepzuivere kwaliteit. De prachtige groene kleur wordt veroorzaakt door sporen chroom. Ook een deeltje vanadium of ijzer kan bepalend zijn voor de intensiteit van de kleur. Door de gevoeligheid voor schokken werd voor de Smaragd het trappenslijpsel ontwikkeld; het slijpsel lijkt op een baguette waarbij de  hoeken van de steen door facetten worden gebroken om de brosse stenen tegen afbreken te beschermen. De heldere doorzichtige stenen worden soms ook in 'briljantslijpsel' geslepen om de kleur en de glans te versterken. Van minder doorzichtige en troebele stenen worden cabochons en kralen geslepen. Soms wordt Smaragd in zijn natuurlijke kristalvorm gedragen, zonder enige bewerking of behandeling. Het zetten van Smaragd kan alleen gebeuren door ervaren en vakbekwame juweliers die ze vaak met briljanten verwerken tot de meest schitterende juwelen. Door de eeuwen heen werden in Rusland en India Smaragden samen met Robijnen en Saffieren verwerkt tot ongeŽvenaarde werkstukken, die nu nog te bewonderen zijn in vele musea over de hele wereld.

 

 

Geneeskracht: Door de aanwezigheid van aluminium werkt de Smaragd rechtstreeks op het zenuwstelsel. Hij zorgt voor een betere energiedoorstroming in de nieren, lever en pancreas. Deze edelsteen stimuleert de geslachtsorganen, met name de werking van de teelballen en de eierstokken. Het aanwezige beryllium is goed voor het hart, de bloedvaten en  de bloedsamenstelling. Smaragd heeft een positieve invloed op de werking van de hypofyse en de bijschildklieren. Ook de bijnieren ontvangen van de Smaragd heel veel kracht en energie. Door de aanwezigheid van silicium heeft de Smaragd een grote impact op het herstel van alle vormen van huidletsel, hoge bloeddruk en ontkalking. Deze edelsteen kan het gezichtsvermogen aanzienlijk verbeteren. Mede door de aanwezigheid van enkele sporen van chroom geeft de Smaragd goede resultaten bij hartstoornissen. Hij brengt de waterhuishouding in evenwicht en voorkomt de vorming of groei van nierstenen. Verder helpt hij bij krampachtige hoest en overgevoeligheid van  de luchtwegen. Hij laat iemand inzicht krijgen in zijn eigen problemen. Hij vermindert angsten, neerslachtigheid, overgevoeligheid en prikkelbaarheid. Hij geeft geestelijke rust en bevordert een goede nachtrust. Hij beurt op bij intellectuele vermoeidheid. Hij stimuleert  om de liefde in ons leven te integreren, te versterken en te behouden en hij brengt ons dichter bij de natuur. Hij stimuleert ons om de geheimen van het leven te doorgronden. Meditatie met een  heldere Smaragd bevordert de geestelijke ontwikkeling en versterkt het fijtstoffelijke lichaam. Hij stelt iemand in staat zijn spirituele leven helder in te zien en zijn eigen weg duidelijk uit te stippelen. Deze steen houdt het spirituele leven fris. De Smaragd is in staat geestelijke en spirituele wonden te helen en iemand van positieve energie te voorzien, zodat hij weer normaal kan functioneren. De Smaragd kan het best op borsthoogte om de hals worden gedragen. Ook in oorbellen werkt hij goed, omdat hij dan dicht bij de hersenen zijn energie kan doorgeven. In een ring bewijst hij goede diensten omdat we vele malen per dag met de handen de aura bestrijken, van het hoofd tot de voeten, en zo zijn reinigende energie overbrengen op het lichaam en de aura.

 

 

************************************************************************

 

 

Sodaliet
Informatie: De naam Sodaliet werd aan dit mineraal gegeven vanwege de aanwezigheid van  natrium, dat in het Engels 'sodium' wordt genoemd. 

Sodaliet is een ondoorzichtige donkerblauwe steen met adertjes van witte calciet. Er is verwarring mogelijk met Lapis-Lazuli; alleen heeft de Sodaliet geen goudkleurige Pyrietinsluitsels. De mooiste Sodaliet is die met een inktblauwe kleur en weinig wit. De steen heeft een glasglans en op het breukvlak een vetglans.

 

 

Geneeskracht: Door de aanwezigheid van het element aluminium werkt de Sodaliet rustgevend bij alle problemen die verband houden met zenuwziekten. Hij ondersteunt de functie van  de pancreas, de lever en de nieren, heeft een positieve invloed op de werking van de eierstokken en de teelballen, geeft rust en bevordert een gezonde slaap. Het silicium in Sodaliet werkt bloeddrukverlagend en verbetert het cholesterolgehalte. Oorsuizingen en duizeligheid worden door het dragen van een stukje Sodaliet sterk  verminderd. Verder werkt hij harmoniserend op de endocriene klieren en de stofwisseling. Deze steen is heel sterk verbonden met de materie. Sodaliet helpt bij onrust, prikkelbaarheid, oververmoeidheid en angstgevoelens. Hij maakt rustig, brengt het intellect in evenwicht, versterkt het zelfvertrouwen en verhoogt de standvastigheid. Hij stabiliseert overgevoelige personen, brengt verhelderende inzichten en leidt tot innerlijke vrede. Sodaliet slaat een brug tussen het bewustzijn en het onderbewuste om zo de gevoelens van schuld en boete volledig te elimineren en het spirituele leven te versterken. Wanneer kleine kinderen moeilijk contacten leggen en zich terugtrekken kan een  brokje Sodaliet helpen de angsten te overwinnen en de wereld open tegemoet te treden. Laat daarom het kind een steentje op de hals dragen. Wanneer de kleur heel sterk verbleekt is, betekent dit dat de steen volledig uitgeput is, neem dan een nieuw stukje en draag dit tot alle problemen opgelost zijn. Voor iedereen is het goed Sodaliet op de hals te dragen; om de kracht te versterken kan men er een andere blauwe steen bij dragen, circa twee centimeter lager dan de steen van Sodaliet.

 

 

************************************************************************

 

 

Stilbiet

Informatie: De naam Stilbiet komt van het Griekse woord 'stilbe' en betekent glans. Deze naam werd in 1796 door Hauy aan het mineraal gegeven.

Het mineraal kan voorkomen in de kleuren wit, geel en bruin en is doorzichtig tot doorschijnend met een specifieke glasachtige tot zijdeachtige en parelmoerachtige glans. De kristallen zijn straalsgewijs gebundeld. Stilbiet maakt samen met Calciet en andere Zeolieten deel uit van basaltrotsen.

 

 

Geneeskracht: Door de aanwezigheid van het element calcium is het een steen die gebruikt kan worden tegen ontkalking en tandbederf en om botbreuken te helpen genezen. Het kristal kan het genezingsproces van osteoporose bevorderen. Stilbiet ondersteunt de zwangerschap en bevordert de melkaanmaak bij borstvoeding. Het aanwezige aluminium stimuleert de functie van de pancreas, lever en nieren en een juiste samenstelling van het bloed. Stilbiet ondersteunt de goede werking van de teelballen en de eierstokken. Hij waarborgt de energiedoorstroming van het zenuwstelsel. Door het element silicium bevordert hij het herstel van de huid. Hij verlaagt hoge bloeddruk en verbetert het cholesterolgehalte. Hij opent de luchtwegen bij verkoudheid en griep. Hij versterkt het geheugen en werkt stimulerend bij onrust, slapeloosheid, prikkelbaarheid en oververmoeidheid. Hij brengt inzicht en ondersteunt de zoektocht naar het innerlijke leven.

 

 

************************************************************************

 

 

Sugeliet
Informatie: Sugeliet werd in 1944 in Japan ontdekt en is vernoemd naar de ontdekker: Dr. Kenichi Sugi. 

Het kristal heeft een diepe lavendel tot roodachtig violette kleur. De mooiste kwaliteit is bijna doorschijnend. Minder mooie kwaliteiten worden gebruikt om er siervoorwerpen van te maken. Door het natuurlijke patroon van de steen te gebruiken, ontstaan er bijzonder mooie voorwerpen. 

 

 

Geneeskracht: Door de aanwezigheid van het element ijzer helpt de Sugeliet bij bloedarmoede, bleekzucht en pijnlijke menstruatie. Hij ondersteunt herstel na ziekte en vermindert de kans op besmettingen. Hij kan helpen bij het genezingsproces van leukemie. Hij verbetert de bloeddoorstroming naar de hersenen en verlicht de geest. Hij vermindert het gevoel van stress en geeft rust. Hij geeft rust en kalmte wanneer iemand te sterke spirituele ervaringen heeft. Hij biedt bescherming bij uittredingen en 'rebirthing'.

 

 

***********************************************************************************

 

 

A - B - C - F        G - H - I - J       K - L - M - N 

O - P - R - S        T - U - V - W- Z

 

 

naar boven

 

 

 
Handlezen

Handlezen deel 1

Handlezen deel 2 

Numerologie

Bereken Uw Getallen 

Kleuren

Kleurbetekenis

Links en Awards

 

 

 

U kunt hier online sieraden bestellen: Louisa's Design en andere merken sieraden

 


Links
Awards
Webrings

Gastenboek

Teken Mijn Gastenboek

Maanfases

Maanfases

Bekijk de huidige maanfases

Overige

Stem op deze site!

Copyright © 2000-2016 Louisa's Astrologyworld

 

Copyright © 2000-2016 Louisa's Astrologyworld